راهکارهای مهم و بی نظیر استیو جابز در ارائه ها وسخنرانی ها
عنوان
مهترین عنوانی که می توانید برای محصولات خود تهیه کنید چیست؟ چقدر برای این موضوع وقت گذاشته اید؟ آیا از دید مخاطبین خودتان هم به این قضیه نگاه کرده اید؟ پیام مغزتان چیست؟
بگذارید یک مثال از استیو جابز برنم که موضوع روشنتر باشد. هنگامی که استیو جابز پرده از آیفون برداشت چنین اعلام کرد امروز اپل تلفن را دوباره اختراع کرد. این یک عنوان خیره کننده از استیو جابز است. که با این عنوان توجه مخاطبان را به خود جلب کرده است. و این عنوان خوب موجب شد که مخاطبان به او گوش فرا دهند. پس عنوان مهمترین حالت ترغیب مخاطبان است.
نکته: در انتخاب عنوان خود، همیشه این نکته را مد نظر خود قرار دهید که همیشه وقتی عنوان انتخاب می کنید باید تا حد امکان کوتاه ( 140 حرف یا کمتر) باشد.
اگر شما نتوانید در 10 کلمه و یا کمتر محصول و یا خدمات خود را توصیف کنید، اون محصول ارزش سرمایه گذاری و فروش را ندارد.
بیانیه اشتیاق( اشتیاق نامه)
ارسطو ( پدر علم سخنوری) معتقد بود که سخنران باید ارائه های خود را با شور و اشتیاق انجام دهد و مدیران ما هم باید از این اصل در سخنرانی های خود استفاده کنند. چطور میشود در سخنرانی های خود اشتیاق داشت؟ تعداد کمی از سخنران های دنیا از این اصل استفاده می کنند و می توانند حس خوب را منتقل کنند، و در ارائه های خود هیجان را داشته باشند، استیو جابز در هر سخنرانی خود این حس اشتیاق را به خوبی نشان می داد.پس همیشه سعی کنیم به عنوان یک مدیر اشتیاق لازم را داشته باشیم و تمرینی که برای این قسمت انجام می دهید باید بیانیه اشتیاق نامه خود را تنظیم کنید، و بدون هیچ رودربایستی آن را با دیگران به اشتراک بگذارید.
3 پیام اصلی
وقتی که عنوان و بیانیه اشتیاق را انتخاب کردید سه پیام اصلی که قصد دارید تا مخاطبین شما آن را دریافت کنند را بنویسید، این سه پیام اصلی باید به راحتی در حافظه کوتاه مدت مخاطبین به خاطر سپرده شود.
استعاره و تشبیه
از منظر ارسطو استفاده از استعاره بسیار مهم است طوری که استیو جابز از استعاره و تشبیه برای خوشمزگی و شوخی با مایکروسافت استفاده می کرد. جابز اینطوری شوخی می کرد بسیاری از افراد اذعان دارند که ای تونز یکی از محبوب ترین برنامه های ویندوزشان است. این تشبیه مثل این است که لیوانی از آب یخ را به کسی در جهنم بدهید.
نمایش
این قسمت برای مدیران ایرانی ما مهم است. و از این جهت مهم است که بسیاری از مدیران ما در نحوه ارائه محصولات شان ضعف شدیدی دارند، حتی در بسیاری از سخنرانی هایشان اصلا به خواسته مخاطبان کوچکترین اهمیتی داده نمی شود. من خودم چندین بار سمینارهایی که به اجبار دوستان یا همکاران دعوت می شوم شرکت کرده ام این قدر خسته می شوم از سخنرانی های مدیران شرکت های مختلف، که در بسیاری از سمینارها مشاهده کردم که مخاطب یا با بغل دستی خودش در حال صحبت کردن است، یا سرش توی گوشی هست و یا در فاجعه ترین حالت مخاطب در حال چرت زدن است. و این فاجعه ترین قسمت ارائه مدیران ما می باشد. با اینکه باید بهترین و مهیج ترین قسمت سمینار و برنامه باشد، ولی کسل ترین قسمت یک سمینار اتفاق می افتد و برای خیلی از ما شاید این اتفاق افتاده باشد. و تنها سوالی که بعد از سمینار در ذهنم نقش می بندد، این است که آیا محصولی که ارائه شد محصول بیخود و بی ارزشی بود؟ اصلا اتفاقا محصول، محصول با کیفیت و عالی است، ولی اکثر مدیران ما نمی دانند که اشکال از نحوه ارائه، فن بیان و سخنرانی شان است. و مبتکرانه به این موضوع نپرداخته اند. اشتباه اکثر مدیران ما این است که موقع ارائه این قدر صفحه نمایش پاورپوینت یا کی نوت را شلوغ و پر محتوا درست می کنند، که مخاطبین در درجه اول گیج می شوند و بعد از مدتی خسته و کسل و بعد از این مرحله است که دیگر حاضر نیستند مخاطبین به ادامه مطالب ما گوش دهند. چون ما آن شوق و اشتیاق را در مخاطبین خود نتوانسته ایم به وجود آوریم. و اکثرا مدیران ما اینقدر درگیر اسلاید زیاد و انباشت اطلاعات هستند،که اصل موضوع نحوه گفتن و تاثیر گذاری آن است، فراموش می کنند. استفاده از پاورپوینت یا کی نوت در ارائه زیاد مهم نیست بلکه، مهم خود سخنران و نحوه فن بیان آن است.شما وقتی برنده بازی می شوید، که بیشتر وقت خود را صرف ترسیم و برنامه ریزی ارائه کنید تا ساخت اسلایدهای آن. برعکس اسیتو جابر که اول از همه به سوال مخاطبین که در ضمیر ناخودآگاهشان بود پاسخ می داد بعد به ادامه سخنرانی خود می پرداخت. استیو جابر در هنگام نمایش و رونمایی لئوپاردگفت: سیستم عامل لئوپارد دارای سیصد ویژگی جدید است. او تنها ده ویژگی را برای بحث و نمایش انتخاب کرد. به جای فهرست کردن همه آن ها و توصیف هر یک، او با انتخاب مشتی از خروارها ویژگی، به شرکت کنندگان چگونگی کار با آن ها را نشان داد.
گواه مشتریان و تایید طرف سوم
مهمترین بخشهای فروش می باشد. و مشتریان کمی از خود علاقه نشان می دهند که پیش قدم شوند. به خصوص وقتی بودجه اندکی دارند. آیا می دانستید که مشتریان با شک و تردید به محصولات شما نگاه می کنند؟ و برای رفع این شک و تردید چه راهکارهایی پیشنهاد می کنید؟ به نظر استیو جابز اولین قدمی که برای این کار باید انجام داد این است که تبلیغات دهان به دهان بسیار تاثیرگذار است. و نسخه آزمایشی یک محصول نهایت کارایی آن محصول را ضمانت می کند. و قدم دومی که پیشنهاد می کنم تهیه یک فیلم کوتاه از رضایت مشتریان ظبط کنید و در سایت و ارائه خود قرار دهید و با این کار ضمانت کار خود را در محصول بهبود بخشید، تا تائید طرف سوم، از قبیل رسانه ها را در خرید محصول و تصمیم در خرید را آسانتر کنید.
کلیپ های ویدئویی
اکثر مدیران ما کمتر از این مزیت استفاده می کنند و یا اصلا در معرفی محصولات خود از چنین تکنیک ساده و با اهمیتی استفاده نمی کنند. آیا اگر مدیران ما هنگام ارائه محصولات از یک کلیپ ویدئویی از کارمندان آن مجموعه در هنگام تولید یک کلیپ ویدئویی درست کنند، منحصر به فرد است سخنرانی آن مدیر یا نه؟ پس خیلی چیزهای کوچکی در نزدیکی ما وجود دارند که می توانیم یک هضم تجربه عالی به دست آوریم. استیو جابز هم از کلیپ های ویدئویی در سخنرانی هایش استفاده می کرد. گاهی اوقات ویدئویی از کارکنان شرکت اپل را پخش می کرد، که چطور از کار کردن با یکی از محصولات لذت می برند. و استیو جابز عاشق ویدئو کلیپ های تبلیغاتی اپل بود. و برای محصولاتی که قرار بود به بازار عرضه شوند استفاده می کرد. به کار گیری تصاویر ویدئویی به درگیر شدن مخاطبین کمک خیلی زیادی می کند. اما یک نکته همیشه باید یادتان باشد که طولانی بودن اینگونه از ابزارها می توانند آسیب های جدی به ما وارد کند. و حتما کلیپ های ویدئویی که ارائه می دهید، بیش از 5/2 تا 3 دقیقه نباید باشد. آیا می دانید که کلیپ های یوتیوب چرا اینقدر بازدید کننده دارد؟ درست حدس زدید چون میانگین آن از 5/2 دقیقه بیشتر نیست. و این رمز موفقیت یوتیوب است که استیو جابز هم از آن به درستی در محصولات خود استفاده کرده است.
در تمام این نکات بالا که راهکارهای استیو جابز را بیان می کرد، موفقیت چشمگیری هم در شرکت اپل و محصولاتی که تولید کرده مشاهده می شود، فن بیان و سخنرانی و نحوه ارائه بسیار قوی آن بوده است. و در ادامه این کتاب الکترونیکی به این موضوع می پردازیم که چرا استیو جابز از بقیه رقبا و سخنران های دوره خود موفق تر بود؟
- و تمرینی که شما باید آن را در این فصل انجام دهید، نحوه ترسیم ایده ها در جایی غیر از فکر خود، و حتما باید مکتوب باشد. و خواهشی که من دارم این است که تا تمرینهای مربوط به هر بخش را انجام نداده اید به ادامه خواندن این کتاب نپردازید، چرا که خواندن آن اگر بدون انجام عمل آن باشد، هیچ اتفاقی در دنیای شما نخواهد افتاد، تا مادامی که تمرین ها را هر چند ساده به بهترین صورت ممکن انجام دهید، و عمل کنید و بعد بازخورد آنرا در خودتان مشاهده کنید. پس تمرین اول شما ایده های خود را مکتوب بنویسید، و بعد ترسیم کنید نزدیکترین راه را برای آن.
- نام یا عنوانی که برای محصول خود می خواهید انتخاب کنید؟( یادتان باشد که از 140 کاراکتر بیشتر نباید باشد.)
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه جذابیت کلامی داشته باشیم
راهکارهای تقویت آموزش هوش کلامی
جادوی کلمات فن بیان
این مقاله به بررسی اهمیت کلمات فن بیان در بهبود ارتباطات روزمره و حرفهای میپردازد. با مثالهای عملی و نکات کاربردی، یاد میگیرید چگونه با انتخاب کلمات مناسب، پیامهای خود را موثرتر و جذابتر منتقل کنید و در محیطهای مختلف موفقتر عمل کنید.
رازهایی که مهندسین با طرز بیان قوی می دانند و شما از آنها بی خبرید!
در دنیای امروز، طرز بیان قوی به اندازه دانش فنی برای مهندسان اهمیت دارد. با تسلط بر فنون سخنوری، مهندسان می توانند ایده های خود را به طور واضح و موثر به دیگران منتقل کنند، در جلسات و مذاکرات به موفقیت برسند، تیم های خود را رهبری کنند و در نهایت به اهداف حرفه ای خود دست یابند.
۵ راز تقویت هوش کلامی در فن بیان
۱۰ نکته درباره روشهای خوب صحبت کردن که چطور خوب حرف بزنیم
چطور خوب حرف بزنیم؟ با ۱۰ نکته عملی، مهارتهای گفتاری خود را تقویت کنید و در جلسات و مکالمات روزمره موفقتر باشید. یاد بگیرید و پیشرفت کنید!”
دیدگاهتان را بنویسید