انتخاب موضوع سخنرانی برای جمع
انتخاب موضوع سخنرانی
انتخاب موضوع سخنرانی اولین گام است برای دیده شدن در جمع. و اگر سخنرانی شما موضوع نداشته باشد به شدت با اشکال مواجه می شوید.
معمولا انتخاب موضوع سخنرانی به وسیله ی موقعیت مخاطبان و معمولا گوینده تعیین می شود.
بیشتر بخوانید: مهارت سخنرانی در جمع
انتخاب موضوع سخنرانی و کاری که شما باید انجام دهید
اول باید بدانید که کجا می خواهید سخنرانی کنید. چون موقعیت ها با هم متفاوت است. مثلا وقتی شما در یک کلاس و در جمع دانشجویی صحبت می کنید بیشتر موضوع های شما که برای سخنرانی تعیین می کنید از طریق یک عنوان معرفی شده انجام نمی پذیرد. به طور کلی دانشجویان برای انتخاب موضوع سخنرانی عرصه ی وسیعی در اختیار دارند. شاید این برتری به نظر برسد. چون این امکان را به شما می دهد که درباره ی موضوع هایی صحبت کنید که شخصا به آن ها علاقه مندید. این ممکن است در کار آماده ی تهیه یک سخنرانی هیچ چیز به اندازه ی انتخاب موضوع سخنرانی انسان را تحت فشار قرار ندهد. این مسئله همیشه معلمان را به تعجب وا می دارد، چرا که می بینید دانشجویان با دوستان خود به طور مرتب درباره ی موضوع های مختلف صحبت می کنند،اما وقتی زمان تصمیم گیری برای صحبت کلاس فرا می رسد، از لحاظ روحی سست می شوند. خوشبختانه همین که بر این سستی فائق آیند،برای انتخاب موضوع و عنوان سخنرانی با مشکل کمی مواجه خواهید شد.
بیشتر بخوانید: چرا باید سخنرانی کنیم
دسته بندی انتخاب موضوع سخنرانی
1- انتخاب موضوع سخنرانی که در مورد آن اطلاعات زیادی دارید
2- انتخاب موضوع سخنرانی که مورد علاقه شما هستند.
اجازه دهید از گروه اول شروع کنیم. اکثر افراد درباره موضوع هایی که اطلاعات بیشتری در آن زمینه ها دارند،بهتر از هر موضوعی صحبت می کنند. شما در ترسیم معلومات و تجارب خود نمی توانید زیاد اشتباه کنید. ممکن است پیش خود فکر کنید نه این شدنی نیست. من هرگز کار برجسته و فوق العاده ای انجام نداده ام،زندگی من عادی تر از آن است که بقیه را به خود جلب کند. اما من می خواهم به شما دوست عزیز بگویم که این طرز فکر درست نیست و کاملا اشتباه است. هر فردی معلوماتی کسب کرده و کارهایی انجام داده است که می تواند در یک نطق کاربرد داشته باشد. لحطه ای فکر کنید کسانی که خوب صحبت و سخنرانی کرده اند و شما میخکوب پای این افراد نشسته اید، از آن طرف چند نفر از شما که همین الان دارید این مقاله را مطالعه می کنید،پای صحبت خسته کننده و کسل کننده نشسته اید؟ تقریبا همه! چرا این اتفاق افتاد؟ همه ی این ها به این دلیل است که موضوع صحبت یا انتخاب موضوع سخنرانی شان نا مفهوم بوده و موضوع سخنرانی شان هدفی خاص را دنبال کرده است.مثال واضخ می زنم تا در ذهن شما بهتر شکل بگیره مثلا سخنرانی های سیاسی را دقت کنید،در ساده ترین حالت می توانیم سخنرانی های شورای شهر خودمان را ببینیم وقتی برای رای جمع کردن سخنرانی می کنند چقدر سرد و بی روح سخنرانی می کنند.!همه ی اینها به دلیل این است که موضوع سخنرانی درستی را انتخاب نکرده اند. و یا سخنرانی های شان هسته و هدف خاصی را دنبال نمی کنند. و نمی توانند با انتخاب موضوع جذاب سطح توجه را در مخاطب بالا ببرند.
بیشتر بخوانید: تیترهای جذاب برای سخنرانی
انتخاب موضوع برای دانشجویان
انتخاب موضوع سخنرانی برای دانشجویان خیلی پیچیده نیست. چون در مورد یک سرفصل و یا عنواین کتاب درسی انتخاب می کنند و بعد ارائه می کنند. می دانید برای دانشجویان چه موقع مهم می شود انتخاب موضوع سخنرانی؟ بعد از فارغ التحصیلی که می خواهند وارد بازار کار شوند. حالا انتخاب موضوع سخنرانی شان مهم و هدفشان کاربردی است.
مثلا برای فارغ التحصیلی دانشجویان دغدغه ی مصاحبه شغلی را دارند، پس انتخاب موضوع می شود: چگونه مصاحبه ی شغلی موفقی داشته باشم، وقتی اطلاعات خوبی در این زمینه بدست بیاورید، می توانید به عنوان یک سرفصل ویژه ی دانشجویانی که دنبال کار و مصاحبه ی شغلی هستند آموزش دهید. با این کار هم شما در آمد خوبی کسب می کنید به عنوان آموزش دهنده و هم کسی که این دوره را ثبت نام کرده و خریده. پس اهمیت انتخاب موضوع سخنرانی اینجا به وضوح روشن شد.
انتخاب موضوع سخنرانی تان را به تعویق نیندازید
هر چیزی را که به عنوان انتخاب موضوع سخنرانی در نظر گرفته اید، زودتر شروع کنید علت اصلی اینکه در انتخاب موضوع یک صحبت دچار اشکال می شوند، این است که مثل اکثر افراد تعلل می کنند. شروع پروژه را تا آن جا که امکان دارد به عقب می اندازند. از آنجا که انتخاب موضوع سخنرانی اولین قدم در روند آماده سازی یک صحبت است،تنها راه طبیعی در مقابل به تعویق انداختن آن تشخیص و مقابله با آن است. اما اگر زیاد به تعویق می اندازید، ممکن است خودتان را به چاله ای بیاندازید،مثل 99 درصد سخنران های حاضر که نمی توانند از آن چاله خلاص شوند.
بیشتر بخوانید:سخنرانی در جلسات اداری
تعیین اهداف انتخاب موضوع
بعد از اینکه انتخاب موضوع سخنرانی شما مشخص شد به طور واضح و شفاف،در گام بعدی تعیین می کنید اهداف سخنرانی تان را که در ادامه توضیح می دهیم:
1 تعیین اهداف کلی
2 تعیین اهداف اصلی یا خاص.
تعیین اهداف کلی
در کنار انتخاب موضوع سخنرانی باید هدف کلی صحبت خودتان را مشخص کنید،باید شما انتخاب کنید که هدف شما از سخنرانی و صحبت کردن اطلاع رسانی است یا متقاعد سازی؟
اگر هدف شما انتقال اطلاعات است مثل استاد یا یک سخنران باید به نحو بسیار روشن،دقیق و جالب باشد. مثلا اگر گزارشی از سفر خودتان به یک کشور ( امارات-دبی) می دهید سعی کنید شرح دهید که چگونه رفتید، وقایع مهم در شهر دبی یا کشور امارات را نقل کنید، وضعیت مادی خودتان را در آن شرح دهید که چگونه و با چه مشکلاتی رفتید و … شرح دهید، چون شما به منظور اطلاع رسانی صحبت می کنید،هدف شما افزایش معلومات و درک و فهم شنوندگان است- دادن اطلاعاتی که قبلا نداشتند.
ولی وقتی هدف کلی شما متقاعد ساختن است، به مثابه یک مدافع یا طرفدار عمل می کنید و این کاری بیش از اطلاع رسانی است که انجام می دهید و از یک مورد دفاع می کنید . شما در این نوع هدف و سخنرانی می خواهید نگرش آن ها را تغییر دهید، یا از اساس بنا کنید.
تفاوت میان اطلاع رسانی و متقاعد ساختن تفاوت میان تشریح کردن و ترغیت کردن است.
اگر سعی کنید شنوندگان خودتان را متقاعد سازید، باید با برنامه منظمی پیش بروید.
آیا می خواهید چیزی را شرح دهید،گزارش کنید یا به نمایش بگذارید؟ در این صورت منظور اصل شما اطلاع رسانی است.
آیا می خواهید امری را بقبولانید مورد حمایت یا دفاع قرار دهید؟ در این صورت هدف شما متقاعد ساختن است.
بیشتر بخوانید: فن بیان در متقاعد سازی
اما گذشته از این موقعیت ها باید مطمئن باشید که می خواهید با صحبت کردن دقیقا به چه چیزی برسید؟
تعیین اهداف خاص
بعد از اینکه انتخاب موضوع سخنرانی انجام شد و هدف کلی تعیین گردید،باید برای مشخص کردن هدف خاص صحبت تان انتخاب تان را دست چین و منحصر به یک مورد خاص کنید. هدف خاص باید روی یک زمینه از موضوع متمرکز شود. باید قادر باشید هدف و منظور خاص خود را در عبارتی واحد بیان کنید که به این مورد در کلاس های سخنرانی و فن بیان هسته سخنرانی می گوییم. یعنی عبارتی که صریحا دلالت کند. یعنی با ایراد صحبت خودتان قصد انجام چه کاری را دارید که مخاطب از هسته صحبت شما بفهمد که موضوع اصلی صحبت شما چست. که این هسته بیشتر به عنوان یک عبارت کاربرد دارد و داخل یک کادر کوچک قرار است که قرار بگیرد.
مثلا من اگر بگویم موضوع من فن بیان و سخنرانی است آیا به نظر شما این هسته سخنرانی است؟ ابدا این هسته نیست چون برای خودم واضح و شفاف است ولی برای مخاطب من یک موضوع کلی است. حالا اگر بگویم که سلام بچه ها موضوع امروز ما در مورد فن بیان در فروش است اینکه چطور با صحبت کردن درست فروش خودمان را بیشتر کنیم. این می شود هسته سخنرانی من که برای مخاطب من هم قابل فهم و درک است و در ضمیر ناخودآگاه مخاطب من یک تیک می خورد که،آهان پس من اگر تکنیک های فن بیان در فروش را یاد بگیرم می توانم در کسب و کارم فروش بهتری داشته باشم.
مرسی که با یک مقاله دیگر با من همراه بودید. خیلی خوشحال می شوم که نظرات و سوالات خودتان را در کادر پایین با من به اشتراک بزارید تا من از نقطه نظرهای شما استفاده کنم و بهره ببرم.
پیروز موفق و همواره بهترین خودتان باشید.
من فرشید پا ک نژاد هستم،مربی و مدرس مهارت های ارتباطی فن بیان و سخنرانی. جایی که تلاش می کنیم همه بهترین خودمان باشیم.
درباره فرشید پاک نژاد
همیشه فکر می کردم که خوب صحبت کردن و جذابیت داشتن ذاتیه و با آموزش نمیشه تقویت و رشد کرد من یعنی فرشید پاک نژاد آمدم اینو به شما دوستان بگویم که اگر بخوای جذاب و زیبا صحبت کنی بهت کمک کنم تا رسالتی که دارید را به منصحه ظهور برسانید. و مطمئن هستم اگر بخواهی راهش را پیدا می کنید وگرنه تا دلت بخواد بهانه ها هستند مهم این است که می خوای چطور آدمی باشی!. اگر آمدی که در صحنه بدرخشی این فرصت را از خودت نگیر. ما اینجا هستیم و همه یک شعار را داریم : بهترین خودتان باشید.
نوشته های بیشتر از فرشید پاک نژادمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه جذابیت کلامی داشته باشیم
راهکارهای تقویت آموزش هوش کلامی
جادوی کلمات فن بیان
این مقاله به بررسی اهمیت کلمات فن بیان در بهبود ارتباطات روزمره و حرفهای میپردازد. با مثالهای عملی و نکات کاربردی، یاد میگیرید چگونه با انتخاب کلمات مناسب، پیامهای خود را موثرتر و جذابتر منتقل کنید و در محیطهای مختلف موفقتر عمل کنید.
رازهایی که مهندسین با طرز بیان قوی می دانند و شما از آنها بی خبرید!
در دنیای امروز، طرز بیان قوی به اندازه دانش فنی برای مهندسان اهمیت دارد. با تسلط بر فنون سخنوری، مهندسان می توانند ایده های خود را به طور واضح و موثر به دیگران منتقل کنند، در جلسات و مذاکرات به موفقیت برسند، تیم های خود را رهبری کنند و در نهایت به اهداف حرفه ای خود دست یابند.
۵ راز تقویت هوش کلامی در فن بیان
۱۰ نکته درباره روشهای خوب صحبت کردن که چطور خوب حرف بزنیم
چطور خوب حرف بزنیم؟ با ۱۰ نکته عملی، مهارتهای گفتاری خود را تقویت کنید و در جلسات و مکالمات روزمره موفقتر باشید. یاد بگیرید و پیشرفت کنید!”
دیدگاهتان را بنویسید